30
mei

Tijd voor een brein update

30 mei, 2018 blogs

Tijdens de zomer maak ik de balans op van het jaar tot dusver. Dat geeft stof tot nadenken en soms leidt het tot nieuwe inzichten die ik na de rustperiode meeneem in mijn werkzaamheden. Afgelopen maand liep ik meermaals tegen het onderwerp van een ‘brein update’ aan. In gesprek met een kennis, tijdens een zakelijke kennismaking en via een filmpje op Youtube. Het bevreemde mij dat ik nooit eerder zo specifiek aandacht had gegeven aan dit onderwerp. Immers wanneer je de balans opmaakt, kijk je ook naar je eigen handelen en hoe je denkwijzen daar een onderdeel van zijn.

Analogie

De analogie van een oude laptop of desktop die je na een aantal jaar gebruik inruilt vanwege te verouderde software, was er een die bleef hangen. Waarom doen we, doe ik, dit eigenlijk niet met ideeën en denkwijzen. Ik overdacht de ontwikkelingen die gaande zijn in de zorg, het systeem kraakt aan alle kanten en iedereen is naarstig op zoek naar een andere manier en nieuwe zienswijzen. Maar snel gaat dit niet. Het zoeken naar andere manieren komt terug in het boek van Aslander en Witteveen: ‘Nooit af’ (2015). In hun boek pleitten de heren dat er geen tijd meer is voor blijvende oplossingen. We moeten onze zaken regelen met oplossingen die juist tijdelijk zijn, zodat we ons voortdurend kunnen aanpassen en verbeteren. Dit vereist een totaal nieuwe kijk op de fundamenten van ons leven. ‘Nooit af’ biedt hierin de eerste stap. Als ik de informatie op het internet mag geloven is het opnieuw programmeren van je brein mogelijk, niet per se eenvoudig, maar zeker haalbaar mits de wil sterk genoeg is; herhaling is hierbij het sleutelwoord.

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan” – Pippi Langkous

Om een proces of een brein te her programmeren moeten we een nieuwe weg inslaan. Voor mijzelf betekent dit, het aanleren van een nieuwe vaardigheid die me voorbereidt op de nabije toekomst, het vernieuwen van denkwijzen over het zorgsysteem en tegen mezelf zeggen dat ik iets kan, waarvan ik dacht dat ik het niet kon. Voor de zorg zie ik steeds meer initiatieven voorbij komen die op basis van de ‘nooit af’ gedachte trachten te handelen. Vaak met iemand aan het roer die de balans opmaakt en een geheel andere weg inslaat. Omdat het ook eens op een andere wijze geprobeerd kan worden. Werkt het niet, dan kan op het ingeslagen pad een aanpassing worden doorgevoerd. Deze werkwijze, zonder zaken die nog prima functioneren over boord te gooien en te blijven hangen in de korte termijn, is wat mij betreft de reset die we nodig hebben in de zorg.

Interim-manager in de zorg

Hoe zou je als interim-manager aan deze ‘beweging’ een bijdrage kunnen leveren? Als ik kijk naar hoe het brein opnieuw geprogrammeerd kan worden, dan zijn de volgende elementen van belang: Bij hardnekkige eigenschappen of ingesleten patronen (lees praktisch alle handelingen in de zorg) kost het meer moeite om het brein te her programmeren. Hoe ga je te werk?

  1. Schrijf je einddoel op, maak het nieuwe doel helder en concreet;
  2. Breek het op in kleine stapjes, aan onbereikbare doelen heb je niets;
  3. Vertel je voornemen aan anderen; hoe vaker je iets herhaald hoe meer het waar wordt.

Mijn eigen brein uitdaging – mijn bestaande ICT kennis updaten, uitbreiden en nadenken over hoe nieuwe technologieën buiten de zorg kunnen bijdragen aan nieuwe flexibele denkwijzen. Ik ben hier dagelijks mee bezig en heb het opgedeeld in stappen – het bouwen van mijn eigen WordPress website, het volgen en bijdragen aan initiatieven die de zorg verder helpen op het gebied van IT (o.a. blockchain, NELL) en ik probeer mijn uitdaging met veel mensen te delen, zodat ik hun vernieuwde denkwijzen ook kan meenemen. Of je middels deze drie stappen ook gehele organisaties kan her programmeren? Het klinkt haalbaar en logisch, dus ik daag je uit hier na de zomer mee te starten. Wellicht kun je tijdens het opmaken van de balans in de zomerperiode, twee of drie processen bedenken die toe zijn aan een update. En vrees niet voor onbekende paden, wie weet werkt het veel beter. Succes! Ingeborg Hoogstrate – van der Molen Interim-manager in de zorg